Fesztivál
Cantat Spirit

Az EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft. a KÓTA - Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségével és a Szegedi Városi Kóruegyesülettel 2014 tavaszán létrehozták a "Cantat Spirit" nemzeti konzorciumot és együttesen pályáztak az újonnan meghirdetett Erasmus+ felnőtt mobilitási programra. A pályázat 90,5 pont értékeléssel elnyerte a megpályázott 12.800 € összeget.

 

Changing lives. Opening minds.

 

Cantat Spirit beszámoló hétvége

2014. szeptember 27-28-án az EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft. beszámoló rendezvényt tartott a Cantat Spirit eddig megtörtént 4 mobilitási programjáról Pécsett. A rendezvényen részt vett a Szegedi Városi Kórusegyesület által szervezett, énektanárokból, karnagyokból 20 fős álló delegáció, a KÓTA alelönöke és az EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft. kollégái.
A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy a mobilitások bemutatása mellett lehetőség nyílt Pécs városának megismerésére, valamint az EUROPA CANTAT Pécs 2015 nemzetközi kórusfesztivál ismertetésére.
A rendezvényen az alábbi mobilitásokról készült élménybeszámolók kerültek bemutatásra:

  • Study Tour az Észt Tánc-és Dalünnepen - előadó: Balog Réka
  • Nemzetközi Karnagy Kurzus - Vaison-la-Romaine - előadó: Erdős Kinga
  • Study Tour az EUROPA CANTAT Junior-on - előadó: Lázár Tamás
  • EuroChoir - előadó: Faragó Emanuela

Az előadások mellett a résztvevők ellátogathattak a Kodály Központba, a Zsolnay Kulturális Negyedbe, valamint részt vettek a XVIII. Európai Bordalfesztivál Gálakoncertjén.

A hétvégéről készült képek itt tekinthetők meg.

 

Beszámolók az eddig megtörtént mobilitásokról

Mi is az a Cantat Spirit?

A Cantat Spirit nemzeti konzorcium célja, hogy munkatársai és tagjai mobilitási tapasztalatainak megosztásával elősegítse a kórusszakma képviselőinek, nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítését, nyelvi képességeinek, menedzsment szemléletének fejlesztését, valamint, hogy olyan új pedagógiai módszerek megismeréséhez juttassa őket, amely motiválja mind a szakmabelieket, mind az általuk vezetett kórusokat alkotó felnőtteket.

A Cantat Spirit nemzeti konzorcium létrehozását a 2015. nyarán Pécsett megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál inspirálta. A konzorcium tagjai kiemelkedő szakmai fejlődési és nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségként tekintenek a rendezvényre: a hazai kórusszakma itt új stílusok, technikák és módszerek igazi tárházával ismerkedhet meg és tovább fejlesztheti nemzetközi kapcsolatrendszerét. A lehetőségek befogadásához elengedhetetlen az idegennyelvi képességek fejlesztése, valamint a nemzetközi hálózatok rendszerének átlátása.

A konzorcium az alábbi mobilitási programok végrehajtására nyert támogatást:

Study Tour to the Estonian Song Celebration – Tallin, Észtország 2014. július 2-7.

A balti államokban egyedi "Ének Ünnepek" igazi hagyományőrző népünnepélyek: szabadtéri színpadon, óriási közönség előtt több ezer kórusénekes énekel együtt népviseletben, többnyire nemzeti műveket. A rendezvény művészeti és logisztikai kivitelezésébe enged bepillantást az idén először megszervezett Study Tour. A tanulmányút kivételes lehetőség a konzorciumi tagok részére, hogy beleláthassanak egy tömegrendezvény szervezési hátterébe, megismerhessék az észt kórusrepertoár népzenei és kortárs műveit, valamint fejlesszék nemzetközi kapcsolatait a tanulmányút további résztvevőivel.

 

International Masterclass for Choral Conductors – Vaison la Romaine, Franciaország 2014. július 27-31.

Vaison-la-Romaine Franciaország egyik kórusközpontja, és a kórus karnagyoknak szervezett masterclass egy igazi nemzetközi szakmai továbbképzési lehetőség. A masterclass lényege, hogy egy meghívott, nemzetközileg is elismert karnagy vezetésével 5 napos továbbképzésben részesüljenek karnagyok egy ugyancsak meghívott kiemelkedő minőségű kórus segítségével. A program résztvevői tehát egy profi kórus és egy profi karnagy támogatásával szerezhetnek új módszertani ismereteket, az előre kiválasztott művek által bővül a nemzetközi repertoár ismeretük, a kurzus további tagjaival pedig új nemzetköz kapcsolatokra tehetnek szert.

 

International Study Tour during EUROPA CANTAT Junior - Bergen, Norvégia – 2014. július 30- augusztus 6.

Az EUROPA CANTAT Junior az EUROPA CANTAT fesztivál "kistestvére", ugyancsak háromévente kerül megrendezésre mindig más országban, célcsoportja azonban szűkebb, ez a fesztivál a 8-18 éves korosztálynak szól. A tanulmányút résztvevői végiglátogatják majd a fesztivál műhelyeit, koncertjeit, amelyeken keresztül új repertoárral ismerkedhetnek meg, belátást nyernek a fesztivál rendezési titkaiba és fejleszthetik nemzetközi kapcsolataikat.

 

EuroChoir – Saintes, Franciaország - 2014. augusztus 17-25.

A EuroChoir (Európai Ifjúsági Kórus) minden évben más országban kerül megrendezésre. A EuroChoir egy projekt kórus - mindig új résztvevőkből, új karnagyokkal és új repertoárral jön létre 9 napra. A részvétel ezen a rendezvényen kiemelkedő lehetőség a repertoár bővítésre, új módszertanok megismerésére és nemzetközi kapcsolatépítésre, hiszen a kórus tagjai Európa különböző országaiból érkeznek. A EuroChoir résztvevőiből számos, későbbiekben kiemelkedő szerepet betöltő kórusszakember került ki.

 

Polyfollia - Choral Arts Management Program Saint-Lo, Franciaország – 2014. október 20-27.

A Polyfollia fesztivál a nemzetközi kórus szcéna egyik legegyedülállóbb rendezvénye: ötvözi az amatőr és a profi világot, hozzásegíti a tehetséges amatőr énekegyüttesek bevezetését a nemzetközi piacra, emellett pedagógiai továbbképzési műhelyeket szervez kórusoknak. Menedzsment programjuk résztvevői a világ minden tájáról érkeznek, hogy bepillantást nyerjenek a fesztivál kivitelezésébe és végigkísérjék a rendezvény lebonyolítását.

 

VOICE conference - General Assembly of European Choral Association -Europa Cantat – Barcelona, Spanyolország – 2014. november 21-23.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat éves közgyűlése mindig más országban kerül megrendezésre. A közgyűlés mindig nemzetközi konferenciával párosul, amelynek 2014-ben a nemzetközi együttműködési lehetőség lesz a témája. A konferencián való részvétel során a résztvevők megismerkedhetnek az európai kórusszakma meghatározó tagjaival és betekintést nyerhetnek egy 50 országra kiterjedő, hatalmas európai hálózat működése által biztosított lehetőségekkel.