Praktikus információk
Hung(a)ry for Pécs kedvezménycsomag

 

Turisztikai programok

 

Május 18-tól elérhető a Hung(a)ry for Pécs kedvezménycsomag az EUROPA CANTAT regisztrált résztvevőinek!

Május 18-tól tudják megvásárolni az EUROPA CANTAT résztvevői a Hung(a)ry for Pécs kedvezménycsomagot a regisztrációs felületen, mindössze 19 Euróért.

A kedvezménycsomag az ingyenesen igénybe vehető városi tömegközlekedésen felül az alábbi múzeumokba, tárlatokra nyújt díjmentes belépést:

Cella Septichora Látogatóközpont

Marc Chagall – Álom ihlette művészet c. tárlat – Martyn Ferenc Múzeum

Székesegyház

Gázi Kászim pasa dzsámija

Zsolnay Múzeum

A Zsolnay aranykora – Gyugyi László gyűjteménye

Vasarely Múzeum

Pécsi Középkori Egyetem

Dóm-kőtár

Püspöki KincsTár

 

Cella Septichora Látogatóközpont

A világ egyik kiemelkedő örökségi értékeként UNESCO világörökségi listára 2000-ben felvett, 4. századi ókeresztény temető legszebb építményeit mutatja be.

www.pecsorokseg.hu

 

Marc Chagall – Álom ihlette művészet c. tárlat – Martyn Ferenc Múzeum

A XX. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb világhírű képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985). A tárlaton bibliai témájú, valamint Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiákat, illetve a Párizsi Opera mennyezetének megújítására (1964) készült tervrajzokat, vázlatokat, s a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációt ábrázoló műveket csodálhatunk meg.

www.jpm.hu

 

Székesegyház

A Szent Péter és Pál Székesegyház különleges épület. Amikor a templomot 1891-ben az ország püspökeinek és I. Ferenc József apostoli királynak jelenlétében, fényes ünnepség keretében felszentelték, a budapesti újságok azt írták: „Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!” Mai formáját a 19. századi átépítés eredményeként nyerte el, de újjáépített valójában is a középkori templom varázsát sugározza az óvárosra.  Belépve diadalív által kettéosztott hatalmas belső tér tárul föl, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza. A kóruson négy manuálos, 6101 síppal rendelkező orgona áll, az egykori pécsi Angster Orgonagyár alkotása. A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik. Székely Bertalan világhírű faliképei láthatók a Mária kápolnában és a Szent Mór püspökről elnevezett kápolnában. A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatú öthajós altemplomban régészeti ásatások során találták meg és temették el újra Janus Pannonius, néhai pécsi püspök maradványait, emlékét szobor őrzi.

A több mint egy évezred szellemiségét őrző, keresztény áhítattal átitatott patinás épület délkeleti tornyából lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

www.pecsiegyhazmegye.hu

 

Gázi Kászim pasa dzsámija

A belvárosban álló Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom Magyarország egyik legmonumentálisabb török kori műemléke, a török-iszlám építészet legjelentősebb alkotása. A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül kellemes zöldes-sárgás fényekben játszó megvilágítást kap a templom belseje. Ma is megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülkéje – azaz a mihrab –, s a falak egyes részein rábukkanhatunk a Korán írásaira és felfedezhetjük a sekrestyék szomszédságában álló Gázi Kászim pasa egykori fürdőjében használatos mosómedencéket is. Kelet és nyugat találkozásának igéző helyszínét, a vallások egymást ékesítő színterét barangolhatja be modern eszközökkel, izgalmas interaktív elemekkel, animációkkal, amely által a különböző korokban különböző külsőt kapó templomelődök változatai is megtekinthetők, Pécs egyik jelképének számító templomban.

www.pecsiegyhazmegye.hu

 

Zsolnay Múzeum

A Zsolnay kerámia gyűjtemény Pécs legrégebbi lakóházában látható. Az egykori gyári múzeum anyagára épülő kiállítás időrendben mutatja be a díszkerámiák legjavát. A kerámia manufaktúra alapítójának, családtagjainak s az itt alkotó művészeknek a kísérletező kedvét dicsérik az itt látható historizáló és szecessziós stílusú  – művészi és technológiai téren – egyedülálló alkotások, amelyekkel szerte a nagyvilágban díjakat nyertek az ipari kiállításokon Bécstől Párizsig, Londontól Milánóig. A legismertebb ’termék’ az irizáló eozin máz, amely egy fémes lüsztermáz, s amely a világhírig vezette a pécsi gyárat.

www.jpm.hu

 

A Zsolnay aranykora – Gyugyi László gyűjteménye

A Zsolnay Negyedben, a felújított Sikorski-házban, a Zsolnay aranykorának legszebb kerámiái várják a látogatókat. A mintegy 600 darabos egyedülálló Zsolnay-gyűjtemény a historizmus és a szecesszió korának kerámiáiból mutat be páratlan válogatást.

www.gyugyi.hu

 

Vasarely Múzeum

A világhírű pécsi születésű, Franciaországba kivándorolt művész, Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906 - 1997), életművének emléket állító tárlat a korai Bauhaus-típusú geometriai grafikáktól kezdve a kezdeti op-art műveken át fekete-fehér és vonalperiódus alkotásokat egyaránt tartalmaz. Kiemelt jelentőségűek a kiállítás anyagában a világhírű Zebra-művek, a Dia-Argent, illetve a Vonal-Fény címet viselő nagyméretű gyapjúszőnyegek.

www.jpm.hu

 

Pécsi Középkori Egyetem

Magyarország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította Pécsett. A kiállításon megtekinthetők az ásatások során előkerült gazdag leletanyagok, továbbá az épület helyt ad a középkori egyetem történetét, illetve a középkori Pécs történetét bemutató kiállításnak is.

www.pecsorokseg.hu

 

Dóm-kőtár

Hazánkban kevés középkori és reneszánsz emlék maradt épségben. A pécsi Dóm-kőtár éppen ennek az időszaknak a jelentős szobrászati együttesét mutatja be a Dóm faragványain keresztül. Kőanyaga a templom építésének különböző korszakait tükrözi, túlnyomórészt a román kori periódusét, amikor az épület alapvető formája kialakult. A kiállítás átfogó képet nyújt a Székesegyház átalakított épületének szépségéről, egykori gazdagságáról.

www.pecsiegyhazmegye.hu

 

Püspöki KincsTár

Évszázadokig csak az avatott szemeknek látható, páratlan műalkotásokat gyűjt egybe az előkelő képzőművészeti válogatás, amely a Pécsi Egyházmegye püspöki gyűjteményének kiemelkedő műtárgyait, festményeit, grafikáit, metszeteit, szobrait, ötvöstárgyait, numizmatikai emlékekeit foglalja magába, köztük a Klimó Györgyről készült portrét, akinek jelentős római éremgyűjteménye is itt látható.  Emellett a múlt olyan neves alkotóinak illusztris emlékeit láthatjuk, mint Karl Atzger osztrák származású festő, akinek Krisztus életét bemutató, nagyméretű kompozíciói egykor a Dómban álltak, de itt található Székely Bertalan és Kubányi Lajos egy-egy alkotása is.

www.pecsiegyhazmegye.hu

 

A Hung(a)ry for Pécs kedvezménycsomag megvásárolható online regisztrációs rendszerünkön keresztül.

 

Turisztikai programok

 

Garantált pécsi városnézés:
Átfogó belvárosi séta Pécs történelmi központjában, fedezzük fel a város szépségeit, sok mesével, érdekességgel és természetesen énekszóval! Ajánlom mindannak, aki gyorsan, igazán meg szeretné ismerni Pécset.

Találkozó: Pécs, Széchenyi tér lovas szobor

Időpont:10,00 minden nap

Túra hossza: 1,5 óra
A túra ára: 1900 HUF/fő

Túravezetés: magyar/angol nyelven

Jelentkezés: előzetes regisztrációhoz kötött
Résztvevők száma: nincs korlátozás. Nagy érdeklődés esetén csoportbontás lehetséges.

Fizetés: előre utalással vagy készpénz
Kontakt: ec2015tours@guideinfo.hu


Pezsgőpince látogatás kóstolóval:
Magyarország legrégebbi pezsgőgyára pezsgőkóstolással egybekötött izgalmas pincetúrára invitálja Önöket. A túra során betekintést nyújtunk a pécsi pezsgőkészítés titkaiba a történelmi hangulatot idéző 5 szintes pincelabirintusban.

Találkozó: Pécs, Szent István tér 12. (Székesegyház előtti nagy tér)

Időpont:18,30 minden nap

Túra hossza: 1 óra
A túra ára: 3300 HUF/fő, mely tartalmazza a szakmai vezetést a pincében és 3 pohár pezsgőt.
Résztvevők száma: nincs korlátozás. Nagy érdeklődés esetén csoportbontás lehetséges.

Túravezetés: magyar/angol nyelven

Jelentkezés: előzetes regisztrációhoz kötött

Fizetés: előre utalással vagy készpénz

Kontakt: ec2015tours@guideinfo.hu

Segway túra Pécsen:
Jópofa és forradalmian új lehetőség Pécs megismerésére, mely során sok kalandban és kultúrában is részesülünk. Túránk Pécs központjában, a Kossuth téren indul. Először segítünk elsajátítani a Segway használatát, majd miután ezt már magabiztosan megtanultad, felfedezzük Pécs legkiemelkedőbb kulturális kincseit, értékeit és a város különleges hangulatú helyeit, amit sok érdekességgel, mesével, (énekszóval) teszünk színesebbé.

Találkozó: Pécs, Kossuth tér (Irgalmasok u. 16.)
Időpont: Minden nap 14,00
Túra hossza: 1,5 óra betanulással
Ára: 9900 HUF/fő
Max. csoportlétszám: 10 fő
Túravezetés: magyar/angol nyelven
Jelentkezés: előzetes regisztrációhoz kötött
Fizetés: előre utalással
Megjegyzés: A túrák időjárástól függetlenül garantáltan indulnak.
Kontakt: ec2015segwaypecs@gmail.com