Hírek
2015.07.24
Megtaláljuk a közös hangot
Eddig hangoltunk, és ma kezdetét veszi az EUROPA CANTAT. 

Pénteken megérkezik városunkba az a több ezer résztvevő, vendég és látogató, akik a nemzetközi kórusfesztiválra utaznak városunkba. A tulajdonos, a szervezőcsapat, az önkéntesek és támogatók az elmúlt időszakban sokat tettek azért, hogy a mai napon a közönség és résztvevők életük egyik legszebb utazására indulhassanak a kórusvilágba. 

A fesztivál két központi helyszínén frissítő pontokat létesített a Tettye Forrásház Zrt. A Széchenyi téren és a Dóm téren is egy-egy permetkapu kínál felüdülést. A pécsi vízszolgáltató az Ivócsap Projekt együttműködésével emellett két tűzcsapot keltett életre alkalmi ivókútként, ezek a Dóm tér délnyugati sarkán (színpad backstage) és a Széchenyi tér délkeleti sarkán adnak friss ivóvizet a vendégeknek és a városlakóknak.

A belvárosban a fesztivál résztvevői a Telekom felajánlása nyomán free wifit vehetnek igénybe, ezzel is megteremtve a lehetőségét annak, hogy még nagyobb közösséget építsünk. A Telekom üzleteiben hetek óta fesztiválhangulat uralkodik, amit látványelemekkel és flashmobbal is színesítettek kiemelt partnereink.

Mától a városban 10 helyszínen hangjegy alakú betonpihenők szolgálják a kényelmet, amely installációkat Miklya Gábor szobrászművész készítette, a Lafarge Cement Magyarország Kft. és a Léta-Ker Kft. által felajánlott anyagokból. A zene témaköre ihlette betonplasztikák az EUROPA CANTAT alkalmából készültek. Alapmotívumai a hangjegyek, amik a zene vizuális megjelenési formái, annak leírására szolgáló jelek. A köztéren elhelyezhető, használható tárgyakként megjelenített hangjegy alak az alapgondolatot új kontextusba helyezi és teszi azt népszerűbbé. A tervezés folyamatában fontos szerepet kapott a funkcionalitás és az ergonómia kérdése. A robosztus felépítésű padok megnövelt ülőfelülettel rendelkeznek, melyeken egy időben többen is megpihenhetnek.

Minden érdeklődő szíves figyelmébe ajánljuk a Hung(a)ry for Pécs elnevezésű turisztikai kártyát, amit az akár egy napra történő regisztráció esetén is érdemes megvásárolni. Ennek használatával igénybe vehetőek a helyi járatú autóbuszok, és jelentős kedvezménnyel tekinthetők meg Pécs látványosságai. A kártya kiadásában közreműködő partnerünk volt a Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Egyházmegye, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Tüke Busz Zrt.

A Kravtex Kft. felajánlása és a Tüke Busz Zrt. közreműködése nyomán egy hófehér (a könnyebb felismerhetőség miatt) autóbusz áll a fesztiválozók szolgálatába. A Credo jármű a résztvevők komfortos utazását biztosítja a fellépő- és szálláshelyek között, így a városi különjárati funkciókat látja el. A Tüke Busz Zrt. bizonyos napszakokban menetrendi sűrítéssel és módosításokkal segíti a fesztiválozók közlekedését. 

A Nádor Galéria ad otthont az Akkor és most elnevezésű kiállításnak, amelynek létrehozásában a Szigetvári Takarékszövetkezet és a Pécsi Tudományegyetem volt segítségünkre. 

Támogatóink elnyerése céljából együttműködést valósítottunk meg a Baranya Megyei Önkéntes Centrummal, a Civil Közösségek Háza lelkes csapatával, és a tevékenységben komoly munkát vállalt a Meghívásguru is. 

Már megvalósult programjainkban közreműködött a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pannon Zenebaráti Kör, a Pannon Power és hírnökkórusaink. 

Már a fesztivál előkészületeiben is komoly segítséget kaptunk médiapartnereinktől, akik a felvezető időszakban számtalan alkalommal biztosítottak felületet a programjaink népszerűsítésében. Az ő közreműködésük kiemelten fontos számunkra, hiszen általuk lesz még inkább határtalan a fesztivál, és juthat el a CANTAT hangulat olyanokhoz is, akiknek nem állt módjában városunkba látogatni.

Pécs arca megváltozott, városszerte visszaköszön a dal, és mi hisszük, hogy 10 nap alatt megtaláljuk a közös hangot!